Ceas



Convertor valutar



parteneri PRIMARIA SINTEU


www.groupromo.ro

groupromo publicitate groupromo publicitate promovare oradea bihor romania

Meteo



Promovare Imagine Publicitate



Primăria comunei Șinteu va beneficia de fonduri europene pentru implementarea proiectului ,,Problema minorității slovace în regiunea transfrontalieră româno-maghiară: cultură, tradiții și istorie fără frontiere”

Prin intermediul acestui proiect, Primăria comunei Șinteu, în colaborare cu partenerul său de proiect din Ungaria, Organizația Slovacilor din Csaba, urmăresc promovarea tradițiilor, culturii și istoriei comunităților slovace, proiectul dorindu-se a fi un model de cooperare interetnică în regiunea de graniță româno-maghiară. Un obiectiv cheie a acestui proiect este păstrarea tradițiilor populare slovace în strânsă legătură cu istoria și tradițiile românești și maghiare, și reînvierea identității și obieciurilor slovăcești din regiune.

Proiectul a fost depus spre finanțare de către Primăria comunei Șinteu în colaborare cu partenerul de proiect, în luna septembrie 2017, în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria 2014 – 2020. Pe data de 14 septembrie 2018, liderul de proiect a primit înştiinţarea oficială privind aprobarea finanţării proiectului.

Durata de implementare a proiectului este de 12 de luni, activitățile de pe ambele părți ale graniței derulându-se în perioada 1 decembrie 2018 – 30 noiembrie 2019. Bugetul total al proiectului este de 71.500 Euro, din care 36.500 Euro îi revin Primăriei Comuna Șinteu, iar 35.000 Euro îi revin Organizației Slovacilor din Csaba.

Principalul obiectiv al proiectului este de a promova tradițiile, cultura și istoria comună a comunităților slovace, în contextul cooperării transfrontaliere și a relațiilor la granița Româno-Ungară. Un alt obiectiv al proiectului este de a conserva tradițiile folclorice slovace în strânsă relație cu tradițiile și istoria României și Ungariei și de a recupera cultura locală și regională în așa fel încât moștenirea străbunilor să nu fie uitată.

Scopul proiectului este de a îmbunătăți conservarea și identitatea moștenirii transfrontaliere pentru a stimula extinderea, consolidarea și diversificarea activităților economice legate de turism, activități culturale, divertisment, servicii și comerț în zonă.

În ceea ce privește activitățile proiectului ,,Problema minorității slovace în regiunea transfrontalieră româno-maghiară: cultură, tradiții și istorie fără frontiere”, cod ROHU271, dorim să amintim următoarele: 4 întâlniri comune de management de proiect – pentru a administra și organiza întregul proiect, 2 întâlniri oficiale – 1 workshop la Șinteu și 1 la Békéscsaba pentru a dezbate problemele minorității slovace, pentru a găsi modalități de a promova cultura și tradițiile slovace, precum și pentru a stabili contacte între comunități și organizații de minoritate etnică slovacă din România și Ungaria prin intermediul unui website comun. Partenerii de proiect vor dezvolta și organiza un eveniment multianual de diseminare a culturii slovace, artă, tradiție și istorie, eveniment care va avea loc pe parcursul derulării proiectului în Şinteu şi în Békéscsaba, urmând ca după finalizarea lui, acesta să fie organizat anual în aceste două comunităţi. Evenimentul se va numi ”Muzeul vieții slovacilor: un muzeu al culturii și tradițiilor slovace”. Este estimată participarea a peste 1.000 de cetățeni la fiecare eveniment.

Pentru mai multe informaţii despre proiect contactaţi-ne la nr. de tel. 0727/860.333 sau consultaţi pagina de internet www.primariasinteu.bihor.ro sau pagina de facebook a Primăriei comunei Șinteu.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.


Descarcare document Comunicat de presa HURO271 lansare.doc

WORKSHOP ”Problema minoritatii slovace”

Vineri, 29 martie 2019 la ora locală 11.00, la sediul Căminului Cultural din comuna Șinteu a avut loc atelierul de lucru organizat de către Comuna Șinteu în cadrul ,,The Minority Question in the ROHU cross-border area: Slovak Culture, Tradition and History without Borders” (Problema minorității slovace în regiunea transfrontalieră româno-maghiară: cultură, tradiții și istorie fără frontiere), proiect finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria 2014 – 2020).

Atelierul a avut ca temă ,,Problema minoritatii slovace". Scopul general al acestui atelier a fost acela de a dezbate cadrul instituțional și juridic existent care facilitează sau împiedică "supraviețuirea culturală" a minorității slovace într-un peisaj multietnic din zona transfrontalieră româno-maghiară unde trăiesc laolaltă slovaci, români, maghiari, rromi și alte naționalități.

La eveniment au participat 30 de invitați: reprezentanți ai celor doi parteneri de proiect (Comuna Șinteu și Organizația Slovacilor din Csaba), reprezentanți ai Uniunii Democrate a Slovacilor și Cehilor din România, ai unor instituții de învățământ, reprezentanți ai cultelor din Șinteu și Făget, reprezentanți ai unor ONG-uri locale (Asociația Talent, Nova Huta - Pramienok).

În cadrul evenimentului au fost prezentate următoarele subiecte:
Benedek LASAK, Primarul comunei Șinteu, ,,Istoria comunității slovace în zona de vest a României”
Anca CUBALAC, Primăria comunei Șinteu, ,,Comunitatea slovacă din Șinteu - sărbatori, tradiții, obiceiuri”
Monica FATURA, reprezentant al Uniunii Democrate a Slovacilor și Cehilor din România, ,,Rolul minorităților în Uniunea Europeană și în România”
Mihály LÁSZIK, Președintele Organizației Slovacilor din Csaba, ,,Istoria minorității slovace în Ungaria și în regiunea transfrontalieră, context instituțional și legislative - posibilitatea supraviețuirii sale”
Ștefan KALAMAR, Președintele Asociației TALENT din Șinteu, ,,Beneficiul teatrului amator pentru minoritățile etnice care trăiesc în străinătate”

La final, ASOCIAȚIA NOVA HUTA din Șinteu a prezentat un program artistic foarte savurat de către public.



Conferinta de lansare Proiect ROHU271

CONFERINŢA DE LANSARE

Marți, 15 ianuarie 2019, ora locală 11.00, la sediul Căminului Cultural din comuna Șinteu a avut loc conferinţa de lansare a proiectului intitulat ,,The Minority Question in the ROHU cross-border area: Slovak Culture, Tradition and History without Borders” (Problema minorității slovace în regiunea transfrontalieră româno-maghiară: cultură, tradiții și istorie fără frontiere), proiect finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria 2014 – 2020).

Conferinţa a fost organizată de către conducerea Primăriei comunei Șinteu, în calitate de Beneficiar Lider, respectiv de către conducerea Organizației Slovacilor din Csaba, Judeţului Békés, Ungaria, în calitate de Parteneri de proiect. Scopul evenimentului a fost lansarea oficială a proiectului ROHU271 ,,The Minority Question in the ROHU cross-border area: Slovak Culture, Tradition and History without Borders” (Problema minorității slovace în regiunea transfrontalieră româno-maghiară: cultură, tradiții și istorie fără frontiere).

La eveniment au participat 30 de invitați. Printre invitații evenimentului s-au numărat, pe lângă reprezentanții celor doi parteneri de proiect (Comuna Șinteu și Organizația Slovacilor din Csaba), și reprezentanți ai Primăriei Vâlcău de Jos, reprezentanți ai Uniunii Democrate a Slovacilor și Cehilor din România, ai Consiliului Județean Bihor, ai Consulatului Republicii Slovace, reprezentanți ai cultelor din Șinteu, ai presei locale, ai unor instituții, firme și organizații locale.



WORKSHOP BÉKÉSCSABA – ROHU271

Vineri, 10 mai 2019, începând cu ora 11.00, ora Ungariei, o delegație din partea Comunei Șinteu a participat la atelierul de lucru organizat de către Organizația Slovacilor din Csaba. Evenimentul a avut loc în orașul Békéscsaba, la Casa Slovacilor (sediul Organizației Slovacilor din Csaba) și a fost organizat în cadrul proiectului ,,The Minority Question in the ROHU cross-border area: Slovak Culture, Tradition and History without Borders” (Problema minorității slovace în regiunea transfrontalieră româno-maghiară: cultură, tradiții și istorie fără frontiere), proiect finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria 2014 – 2020).

În cadrul acestui proiect care se va încheia pe data de 30 noiembrie 2019, Comuna Șinteu și Organizația Slovacilor din Csaba sunt parteneri de proiect.

Atelierul a avut ca temă ,,Problema minoritatii slovace". Scopul general al acestui atelier a fost acela de a dezbate cadrul instituțional și juridic existent care facilitează sau împiedică "supraviețuirea culturală" a minorității slovace într-un peisaj multietnic din zona transfrontalieră româno-maghiară unde trăiesc laolaltă slovaci, români, maghiari, romi și alte naționalități. La eveniment au participat 56 de invitați.

În cadrul evenimentului au fost prezentate următoarele subiecte:
F Benedek Lasak, Primarul comunei Șinteu, ,,Minoritatea slovacă în România”
F Paulik Antal, Purtătorul de cuvânt al minorității slovace în parlamentul maghiar, ,,Sistemul de reprezentare politică a drepturilor cetățenești în Ungaria”
F Molnárné Pribojszki Judit, Vicepreședinta Guvernării Locale a Slovacilor din Békéscsaba, profesoară în cadrul școlii slovace din Békéscsaba, ,,Activități extrașcolare organizate cu scopul de a păstra limba slovacă ”
F Krajcsovics Hajnalka, Coordonator regional al Institutului Cultural al Slovacilor din Ungaria, Director al Organizației Slovacilor din Csaba, ,,Slovacii din Csaba – zone de vizibilitate și promovare”

La final a avut loc o mică expoziție cu produse și obiecte specifice realizate de către minoritatea slovacă din Békéscsaba și a fost a prezentat un program cultural-artistic.



Eveniment 13 octombrie 2019

Duminică, 13 Octombrie 2019, comuna Șinteu a fost gazda unui eveniment transfrontalier care a adunat iubitorii de tradiție, cultură și gastronomie slovacă din zonă, dar și de peste hotare (din Ungaria și din Slovacia). „Muzeul vieții slovacilor: un muzeu al culturii și tradițiilor slovace” a reprezentat și un prilej de reconectare cu natura, aducând în prim plan tot ce e mai frumos în zona Șinteului.
Evenimentul a fost organizat cu sprijin local, dar și european, prin proiectul transfrontalier ROHU 271 Problema minorității slovace în regiunea transfrontalieră româno-maghiară: cultură, tradiții și istorie fără frontiere. Festivităţile au început cu o slujbă religioasă. Gazdele au amenajat o expoziţie cu cartofi, dintre care au fost aleşi și premiați cei mai mari şi mai ciudaţi ca formă.
Pe lângă delicii culinare pregătite de gospodinele din Șinteu, preparate care au avut la bază mult îndrăgitul cartof (plăcinte din cartofi, numite "podlesniak", "tocna", găluște din cartofi cu brânză numite ”haluski”, bograci), evenimentul a fost întregit de spectacole de cântece și dansuri populare din zonele slovăcești din România, Ungaria, și chiar din Slovacia, programe dedicate pentru cei mici, ateliere de creație și meșteșugărit, și alte activități îndrăgite de comunitate. Au fot prezente ansamblurile cultural-artistice din Șinteu, Békécsaba (Ungaria), Terchova (Slovacia), Lučki (Slovacia), Oradea, Peștiș, Čerpotok, Vărzari, Forumul German.
Evenimentul a fost savurat de peste 1.500 de persoane care au avut ocazia să asiste la un spectacol al tradițiilor care rezistă încă pe aceste meleaguri din generaţie în generaţie şi promovează cultura slovacă chiar și dincolo de hotare.



Eveniment 18-19 octombrie Bekescsaba

Timp de 2 zile, în perioada 18-19 octombrie 2019, orașul Békéscsaba din Ungaria a fost gazda unui eveniment care a avut ca temă cultura și gastronomia slovacilor din Ținuturile de Jos.
Gazdele au asigurat posibilitatea de a degusta preparate tradiționale, la eveniment fiind prezenți producători locali. În cursul zile de sâmbătă au fost preparați cârnați tradiționali de către reprezentanții Organizației Slovacilor din Békéscsaba, dar și de către reprezentanții Comunei Șinteu. Populația din zona Csaba este recunoscută pentru prepararea cârnaților, este un vechi obicei al zonei la care locuitorii țin foarte mult.
La eveniment au fost prezentate spectacole cultural – artistice, de cântece și dansuri populare ale slovacilor din zonă și din împrejurimi. Au participat ansambluri din Slovacia, Ungaria și România. De asemenea, au avut loc prezentări de modă cu rochii de gală lucrate manual dar și cu costume tradiționale.
Au fost organizate demonstrații cu mașina de tors, mașina de țesut, mașina de croșetat și altele, demonstrații care au atras atenția și interesul participanților. Au fost organizate diverse standuri cu turtă dulce, bijuterii lucrate manual, coșuri împletite și multe altele.
Din Comuna Șinteu a participat o delegație formată din 50 de persoane, din care au făcut pare Ansamblul Pramienok, coordonați de dl. Cadlet Ioan (Asociația Nova Huta) și Ansamblul Krompel, coordonați de dl. Calamar Ștefan(ansamblul face parte din Asociația Cultural-Artistică Talent).
La deschiderea oficială, au rostit discursuri de bun-venit dl. Lászik Mihály, președintele Organizației Slovacilor din Csaba, dl. Paulik Antal, Purtătorul de cuvânt al minorității slovace în Parlamentul maghiar și, din partea comunei Șinteu, dl. Benedek Lasak.
Acest eveniment a fost organizat in cadrul proiectului ROHU 271 „Problema minorității slovace în regiunea transfrontalieră româno-maghiară: cultură, tradiții și istorie fără frontiere”



www.crisulrepede.ro www.groupromo.ro